Trump

In tegenstelling tot mijn gebruikelijke voorzichtigheid met het noemen van namen en ter voorkoming van ‘rechtszaken’ waarbij het gebruik van een verkeerd woord of een verkeerde context al tot ophef leiden, wil ik hier toch een uitzondering maken.

 

De afgelopen maanden was de verkiezing van de nieuwe Amerikaanse president natuurlijk niemand ontgaan. De opiniepeilingen waren ten faveure Hilary Clinton en Donald Trump zou geen schijn van kans maken. Zeker niet na alle krasse uitspraken die hij in de verkiezingsstrijd had gedaan. Hoe groot was de schok dat stemmend Amerika uiteindelijk, dankzij een bizar stemsysteem wat nodig aan vernieuwing toe is, Donald Trump tot nieuwe president had gekozen. Het geluk was waarschijnlijk voor Trump dat hij niet: “We willen minder Mexicanen”, had gezegd maar slechts zei een muur te willen bouwen om ze buiten te houden. In Amerika win je daarmee de verkiezingen. In Nederland krijg je rechtszaak . Gelukkig denkt men in Amerika iets toleranter over de vrijheid van meningsuiting.

 

Het is natuurlijk even afwachten wat van al die verkiezingsretoriek wordt waargemaakt. Een aantal zaken heeft de ‘president elect’ al afgezwakt, maar hij zal toch zichzelf moeten waarmaken en laten zien dat hij ‘Amerika weer groot kan maken.’

 

Toch moet ik aangeven dat ik zijn standpunten best kan waarderen. Wees nou eens eerlijk; Is het niet normaal dat ieder land voor zijn eigen inwoners hoort te zorgen? Waarom zou een groot land als Amerika zoveel geld aan de NAVO betalen, terwijl de landen die er baat bij hebben er geen muntje voor over hebben. Nu wordt Europa eens op de feiten gedrukt en gaat men zijn eigen broek weer ophouden. De verstandhouding tussen Amerika en Rusland kan ook een duwtje in de goede richting hebben en met Trump is de kans groter op een betere verstandhouding, dan met Clinton.

 

Donald is een zakenman. Met zijn achtergrond zal hij sneller met een instinct handelen dan met het verstand ‘wat electoraal het meest verantwoord is!’ Persoonlijk zijn alle zaken die ik met mijn hart heb besloten mij altijd beter afgegaan dan de zaken die ik met mijn verstand beredeneerde. Zou Warren Buffet niet net zo handelen? Voelt een ouder ook niet al aan wanneer iets verkeerd afloopt, terwijl het verstand zegt dat iets ‘volkomen’ veilig is?

 

Donald zal zich minder laten beïnvloeden, wat overigens ook de angst is voor de Republikeinen, en is mijns inziens ook rechter door zee. Ik ken in Nederland een politici die vandaag alles zeggen wat het volk wil horen, maar vervolgens de woorden net zo snel weer terugtrekt na de verkiezingen. Nu hebben wij natuurlijk ook een veel moeilijker systeem om een meerderheid te krijgen.

 

Hoewel enkele uitspraken van Trump zeer ‘pikant’ of misplaatst zijn, lijkt hij mij vooralsnog rationeel te denken. Iets wat volgens mij geen enkele politicus lijkt te kunnen. Men wil in Nederland niemand tegen de haren in strijken. Dat kost tenslotte de volgende keer stemmen! Ik betwijfel of Trump aan een herverkiezing denkt. Zijn drijfveer is Amerika er weer bovenop helpen en hij gelooft daar zelf heilig in dat hem dat lukken zal. Is dat ook niet het geval bij Steve Jobs bij Richard Branson? Als je heilig gelooft in je doel kan je het bereiken.

 

Dat is wat Amerika nodig heeft en misschien wel de hele wereld. Een president die in zichzelf gelooft de wereld (Amerika) te kunnen verbeteren en niet de marionet is van een politieke partij die souffleert wat goed is voor een volgende verkiezing en zich door hen de wet laat voorschrijven. Ik ben in principe een tegenstander van het terugdraaien van zaken, die door een voorganger zijn genomen. Zwalkend beleid maakt ieder land zwak. Kijk naar Nederland. Vandaag subsidie voor zonnepanelen of een elektrische auto, morgen is het weer afgeschaft. Daar kan je niet op bouwen en de handel verliest vertrouwen. Maar toch zijn vele zaken met name door de media erg opgeklopt en geven zij een verkeerd beeld van de werkelijkheid, of geeft slechts een aanname die als waarheid worden omarmd. Veelal om financiën te krijgen voor een project. Ook de angst om klimaatveranderingen is een voorbeeld. Uit wetenschappelijk onderzoek is ook gebleken dat 8000 jaar geleden een ‘hittegolf’ gedurende een lange periode toesloeg. Grote gletsjers als de Groß Glockner waren kleiner dan nu. Hoewel wij de indruk hebben dat de mens overal invloed op heeft, is de aarde menige keren warmer en kouder geweest, zonder toedoen van de mens. Enige twijfel om wat de media verteld en wat de wetenschapper zijn onderzoekkosten bezorgd, mag dus best.

 

Tenslotte wil ik ook president Duterte van de Philippijnen noemen, die ook gelooft in zijn doel, vermindering van criminaliteit en drugsgebruik, en daarbij alle middelen inzet om dit voor elkaar te krijgen. Ook hij laat zich de wet niet voorschrijven of door andere landen beïnvloeden.

 

Het resultaat van Duterte kennen we al een beetje: het werkt. Drugscriminelen melden zich zelf bij de gevangenis om te voorkomen door een doodseskader om het leven te worden gebracht. Rigoureus maar wel effectief. Van mij krijgt hij respect voor zijn volharding. Chapeau!

 

Als Trump op dezelfde wijze werkeloosheid, infrastructuur en bezuinigingen (Navo) aanpakt, dan doet hij dat voor zijn land niet slecht. Van mij krijgt hij de kans om zich te bewijzen en vind ik dat zijn tegenstanders dat ook horen te doen. Hij heeft de verkiezingen gewonnen. Het is niet gepast om nu bij voorbaat al met rellen te beginnen, omdat het niet jou favoriete kandidaat was.

 

Hopelijk staat er bij de volgende verkiezingen ook een zakenman op die ons land wil leiden, iemand die zijn sporen al heeft verdiend en niet op het pluche gaat zitten voor zijn eigen ego, maar om een land er echt weer bovenop te helpen. Ook voor Nederland zou minder debatteren, minder inspraak en meer afspraken (beloften) nakomen goed zijn. Nu worden er verdragen die Europees met meerderheid zijn geaccordeerd door één land getorpedeerd. Je hebt stemrecht. Gebruik dat en niet een referendum als je het achteraf niet eens bent met de uitslag. dat is niet gepast. Jij hebt gestemd en er is gekozen. Sta daar achter en geen gezeur als het even niet uitkomt. Door andere landen kan men dan nooit serieus worden genomen. Donald Trump is gekozen. Geen referenda houdt dat tegen.

 

Dus wat wordt het nu met de komende verkiezingen in Nederland? Willen we meer of minder zakenmannen in plaats van politici in het kabinet?

 

 

                                                                                                            Auteur Tiberius Black

 

 

 

Lees ook eens van deze auteur de eerste twee hoofdstukken van zijn nieuwe boek

Steenrijk