Corona

De afgelopen weken zijn voor menigeen hectisch geweest, waarvan de laatste week alles nog eens in een versnelling is gezet: scholen gesloten, mensen moeten zoveel mogelijk thuiswerken, onze families in verpleeghuizen mogen geen bezoek meer ontvangen en de aandelenmarkten storten in. Bij de supermarkten kijken mensen angstig om zich heen of er niemand dichter dan anderhalve meter bij hun staat en of men nog op tijd is om 200 rollen closetpapier in te slaan. Dit alles omdat de hysterie nu ook in Nederland is toegeslagen vanwege een griepachtig virus(je) dat nog niet eens 0,1% van de bevolking heeft ‘neergeslagen’. Dit is ook het effect van social media: De paniek wordt aangepraat.

 

Dit zelfde effect is ook te vergelijken met massahysterie die uitbreekt in bijvoorbeeld een voetbalstadion, wanneereen ‘supporter’ wat knalvuurwerk afschiet bij een grote groep mensen. Rondom die vent, die zo leuk denkt te zijn, ontstaat een schrikreactie en men wil daar wegrennen. Vervolgens ontstaat een cascade effect. De groep die in paniek is wordt groter van de groep die al in paniek is. Dat is logisch, maar vervolgens ontstaat in de andere vakken, waar niets aan de hand is, ook een paniek reactie en men rent als een kip zonder kop naar de uitgang. Hierbij maakt het totaal niet meer uit of men daarvoor over een ander heen moet lopen of onder de voeten loopt, verwond of dood drukt. In feite gebeurd hetzelfde in de supermarkt. Een overvloed aan toiletpapier maak blijkbaar raakt heel Nederland aan de schijterij van de angst en is plotseling 1 pak toiletpapier niet meer genoeg om de komende week je kont af te vegen! Even rekenend: Een pak van 16 rollen a 250 velletjes is 4000 velletjes. Gesteld dat je gebruikelijk 3x3 velletjes gebruikt per toiletgang heb je voor ruim 400 toiletbeurten genoeg papier. Zelfs met ‘diaree’ van de angst moet je toch erg je best doen om die 16 rollen er in een week doorheen te werken!

 

Wikipedia schrijft over de griep:

“Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er inNederland 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood. Slachtoffers vallen vooral in de risicogroepen zoals ouderen (circa 90% van de sterfgevallen is 65 jaar of ouder) of personen met een chronische aandoening. In de periode van 2008 tot en met 2018 is er een geleidelijke toename zichtbaar in het jaarlijkse aantal doden tijdens de griepperiode. In het eerste kwartaal van 2018 was de griepsterfte in Nederland uitzonderlijk hoog. Het RIVM schatte het aantal extra sterfgevallen op 9444, het hoogste aantal ooit!”

 

820.000 Nederlanders met griep per jaar! Dat is 21% van de bevolking en 1,2% dodelijke slachtoffers!Horen we daar wat van? Nee. Iedereen doet gewoon zijn werk. Niks geen winkelsluitingen, Niks geen scholen op slot. Vervolgens spreekt Wikipedia over ca 4 miljoen griepgevallen per jaar en ca 400.000 dodelijke slachtoffers per jaar over de hele wereld. Dus vanwaar de paniek? Omdat die wordt ingeprent en iedereen elkaar gek loopt te maken en…. omdat dít de wereldheerschappij goed uitkomt! Denk eens na. We leven op dit moment in een hoogconjunctuur. De aandelen stonden vorige maand op springen. Een bedrijf kan niet eeuwig meer winst maken dan het jaar ervoor. De aandelen kunnen niet eeuwig blijven stijgen! Nu kan de markt ‘even instorten’. Verkopen verminderen, fabrieken sluiten en ja, dan hoeft er geen dividend te worden uitbetaald omdat logischerwijze de winsten zijn afgenomen. Ook de aandelen gaan onderuit (door de gemanipuleerde angst) en iedereen vindt het verklaarbaar dat dit overmacht is en dus het bedrijf geen blaam heeft voor de verminderingen van winsten etc. Met in Nederland alleen al een gehalveerde AEX, kan vervolgens iedereen weer opnieuw ‘goedkope’ aandelen kopen met het oog op toekomstige winsten, want veel lager zal de koers niet worden.

 

Ook Trump doet er zijn voordeel mee. Geef iedereen $1000,- om wat corona-leed te verzachten uit de Staatskas,want dit is een noodmaatregel. Het kost hem persoonlijk geen cent en ja, dát komt toch wel heel gelegen: het is een mooie maatregel om herkozen te worden in het komende verkiezingsjaar.

 

Tenslotte is deze gelegenheid ook goed te gebruiken om andere zaken wat naar de achtergrond te schuiven. Dooriedereen te laten focussen op deze griep, ziet men een aantal zaken die enkele maanden geleden nog actueel waren ineens niet meer. Wie denkt er nu bijvoorbeeld nog aan de Brexit? Of komt die extra financiële steun van Europa nu Italië niet heel erg goed uit. (tenslotte begon de corona daar. Ze zijn wel heel hard getroffen en dan ook nog zo’n oplopende staatsschuld. Deze overmacht komt hen ook erg gelegen) Wat te denken van Iran en Noord-Korea. Beide landen waren al door sancties op de knieën gedwongen. Zij hadden al geen medische middelen door de sancties en nu biedt barmhartig Amerika ineens hulp aan aan Noord- Korea. Heel aardig, maar ook politiek een goede zet, die zonder dit virus niet had plaatsgevonden..

 

Wellicht is dit middel bovendien een experiment om te onderzoeken wat massahysterie met mensen kan doen enje hen tot op zekere hoogte kan manipuleren zaken te doen en te laten. Zelfs hen zover te krijgen binnen bepaalde opgelegde grenzen te blijven en alle macht gebruiken om bij de volgende verkiezingen vooral te laten zien welke sterke leiders toch maar de goede beslissingen voor ‘het volk’ hebben genomen en hun steun in de verkiezing dik verdienen…

 

 

                                                                                                            Auteur Tiberius Black

 

 

Columns