The internet of things

Ik vind het altijd interessant om een beetje op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op technisch gebied. Van de plannen voor een vlucht naar Mars tot en met de ‘kleinere’ aardse zaken als de komst van het 5G internet.

 

Sommige zaken zijn buitengewoon boeiend om te volgen, zoals de methoden die men ontwikkeld om de meest levensbedreigende ziekten, zoals kanker of HIV voorgoed uit te bannen, (hoewel er dan altijd met het ouder worden weer andere ziekten voor in de plaats lijken te komen) maar van sommige ‘uitvindingen’ zie ik het nut niet.

 

Het zal vast aan mij liggen, ik word tenslotte ook al een dagje ouder en kan niet alles meer zo goed volgen, maar een koelkast of stofzuiger, dat is verbonden met het internet heeft voor mij geen meerwaarde. Eerst leek een televisie dat verbonden is met het internet nog wel voordelen te hebben, maar daar ben ik inmiddels ook van bekomen. Vroeger kocht je een televisie bestaande uit wat lampen en buizen en dat functioneerde feilloos 10 of meer jaren. Eigenlijk uitsluitend door grote vernieuwing kon je verleid worden om een nieuw toestel te kopen. Van zwart-wit naar kleur of van 3:4 naar 16:9 beeldschermen. En dan nog had je moeite om afscheid te nemen van de electronica, die je al jaren zijn trouwe dienst had bewezen. Meestal verschoof de beeldbuis dan naar de slaapkamer en diende het als tweede toestel en weer later naar de kamer van de kinderen, want het ding was niet kapot te krijgen. Uiteindelijk werd alleen de hogere energierekening de reden om definitief afscheid te nemen van het oude apparaat. Nu ben ik er inmiddels achter dat ik gek wordt van al die updates die via het internet mijn huiskamer bereiken. Nadat mijn tv een update had gekregen bleek het ding helemaal niet meer goed te functioneren en ik wacht nu al acht maanden op de volgende update. Samsung, in deze, laat echter, ondanks garantie, niets meer van zich horen.

 

Nu lees ik in de krant dat Samsung een koelkast, die verbonden is met internet, op de markt gaat brengen. De bedoeling is dan dat je, als je een krop sla uit de koelkast pakt of een paar eieren, de koelkast zelf een bestelling bij de noodzakelijke webshop kan plaatsen en vervolgens wordt via de pakketdienst de volgende dag je bestelde boodschappen thuis bezorgd. Vooral handig voor jonge gezinnen, die weinig tijd aan boodschappen doen willen besteden. Maar wat nou als de update van de koelkast niet goed is doorgekomen? Dan krijg je in plaats van een krop sla een krat sla thuis! Dat wordt stevig dooreten en dan maar hopen dat er niet ondertussen weer sla wordt besteld door diezelfde koelkast. Zijn eindelijk je spruitjes een keer gegeten en hoppa, de volgende zak met spruitjes komt er al weer aan, terwijl je al eigenlijk helemaal geen spruitjes wilde eten! Omgekeerd kan ook: in plaats van de verwachte bestelling wordt er helemaal geen levering gedaan. Een hacker heeft op jouw kosten de koelkast in zijn eigen huis gevuld. Ik ga er namelijk van uit dat de koelkast volledig autonoom kan bestellen (dat is wat je wilt!) en dus ook direct, zonder jouw goedkeuring, betalen kan. Of wat als de koelkast heeft geen update heeft ontvangen en de bug in het programma besteld iedere keer bloemkool als jij asperges wilt hebben. Of wat als de automatische temperatuurregelaar verkeerd wordt aangepast? Voor je het weet zijn de komkommers in je groentela bevroren...

 

Kan het gekker? Jazeker. Een zelfdenkende autonome stofzuiger, die zijn vermogen aanpast aan het tapijt. Bij een wollig tapijt wat krachtiger zuigen, bij een laminaatvloer kan het wat minder. Via je telefoon kan je dan al zien hoeveel kilometer de stofzuiger in je huis heeft afgelegd en of jij straks op blote voeten door het huis kan lopen omdat de sensor van de stofzuiger heeft aangegeven dat bacteriële verontreinigingen zijn verwijderd. Alsof ik wil weten hoeveel kilometers mijn stofzuiger in mijn huis aflegt! Of het zal je maar gebeuren dat de sensor niet goed werkte. Voor je het weet heb je een grote wrat op je teen omdat je teveel op de gegevens van het internet hebt vertrouwd of de stofzuiger bestelt een antibacterieel goedje waar jij nu juist allergisch voor was. Voor je het weet vind je geen kattenharen in de zak maar een hele kat in de zak door de verkeerd afgestelde zuigkracht!

 

Nog gekker? Vooruit nog eentje dan. De autonome auto komt eraan. Geweldig. Je kan nu je krantje op je gemak lezen en hoeft je niet meer druk te maken op het verkeer op de weg. Je typt eenvoudig je plaats van bestemming in en je zakt achterover in je stoel en doet een dutje totdat de voiture aangeeft met een zachte, bij voorkeur, vrouwelijke stem dat je bent gearriveerd. De voordelen zijn wel te bedenken. Minder stress, minder kans op ongevallen, zelfs zuiniger rijden, maar ik houd toch graag het stuur zelf in handen. Voor je het weet wordt je wakker in Rijswijk- Gelderland, terwijl je in Rijswijk- Zuid Holland moest zijn. En wil je nu werkelijk dat de auto je naar huis rijdt als je stomdronken bent? Al half-lallend mompel je dat je naar Filippine- Zeeuws Vlaanderen moet en je wordt wakker halverwege Zuid-Duitsland nu blijkt dat je navigatiesysteem een andere Filippijnen in gedachte had.

 

Al die automatisering hoeft van mij niet. De kinderen kunnen nu al bijna niet meer rekenen of normale zinnen schrijven. De laatste kennis van aardrijkskunde is nu ook aan het verdwijnen met de komst van navigatiesystemen. Vroeger gaf je de schuld aan je vrouw, die geen kaart kon lezen. Maar ja, je kan nu altijd zeggen dat je auto je niet begrijpt als je te laat bij je afspraak bent gekomen...

 

 

                                                                                                            Auteur Tiberius Black

 

 

Lees ook eens van deze auteur de eerste twee hoofdstukken van zijn nieuwe boek

Steenrijk